top of page

SPARRISODLING

- GRÖN SPARRIS -

Varje år i maj tittar den upp, troget år efter år från samma planta. Sparris är en perenn grönsak och rätt skött kan samma planta ge skörd i 8–10 år. Sparrisen skördas för hand genom att skotten skärs eller klipps av när de är minst 22 cm, varje planta skjuter flera skott löpande under säsongen.

 

Vår sparris sköljs men tvättas ej. Den förvaras ståendes i vatten i kylskåp fram tills försäljning. Skörden pågår fram till midsommar. 

Butik | webb.jpg

OM VÅR ODLING

2019 bestämde sig fyra vänner Mia, Anders, Frida och Johan för att odla sparris 

tillsammans och då grundades Mofalla primör.

 

2000 rotpaket av grön sparris planterades och i maj 2020 togs en första försiktig skörd. Våren 2021 är plantorna etablerade och redo att skördas ifrån maj fram till midsommar.

 

2021 sköts odlingen och skörden utav 2 av de 4 vännerna, nämligen utav oss Mia och Anders som bor här på gården och Mofalla primör är nu mer en del av Mofalla Lantgård.

 

Våren 2020 sattes ett gäng pumpaplantor mest på skoj och det visade sig att pumpor tycks trivas här hos oss. Vi skördade både Halloween och prydnadspumpor i oktober och efterfrågan var stor.

 

Detta gav mersmak så planen är att fortsätta odla pumpor även framöver, 2021 kommer fler spännande och lite ovanliga sorter att testas.  

Logo Grön text Transparant.png
Mia gräver | Web.jpg

PUMPAODLING

- PUMPA -

Pumpa – även kallad vintersquash.
Pumpa förkultiveras inomhus ifrån frö och är en värmekrävande växt som är känslig för frost. Plantorna sätts ut på växtplatsen under maj-juni när temperaturen är stabilt varmare och jorden ska vara rejält näringsberikad. Vi använder stallgödsel ifrån gårdens djur som näring till plantorna.

Vi odlar grönsaker helt utan bekämpningsmedel och det mesta av arbetet görs med handkraft.

bottom of page